Jump to content

Iparex

Nederlands
 • Posts

  11
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Iparex last won the day on July 14 2020

Iparex had the most liked content!

Reputation

1 Neutral

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Kunnen we hier ook bugs kwijt? Bijvoorbeeld funcite "binnendeur" [binnendeur in muur]: onderdeel "invulling": type "Opening". Iedere handeling met dit type geeft bij mij een foutmelding. "Toon fouten" geeft een sctipt met bestandslokaties die naar een absoluut pad van een DE medewerker lijken te verwijzen ipv een relatief pad naar mijn eigen systeemmap. Ook de weergave in 2D plan is veranderd in een volle lijn tpv de opening ipv geen lijn. Plus na het triggeren van de foutmelding geeft ieder 3D view een soort displacement van de selectie bounding box of preview: Oplichten van de elementen gebeurt op een andere positie dan waar ze getekend staan.
 2. Is er een manier om de weergave in 3D aanzichten van de draairichting-stippellijn in kozijnen aan te passen? Ik vind dat de tussenruimte te kort staat ingesteld en bij 1:100 weergaves verandert de stippellijn in een doorgetrokken lijn op mijn afdrukken. Ik bedoel de onderbroken lijn bij naar binnendraaiende delen (ten opzichte van het buiten-aanzicht), zoals ook weergegeven in de preview in de kozijntool. Normaal gesproken is deze lijn gekoppeld aan de klasse: "31 buitenwandopeningen-beweging-haaks verderweg-3D" In de kozijntool is het bij Grafische kenmerken ook niet mogelijk om voor 3D een lijnstijl te kiezen. (ik kan wel een klasse koppelen maar die negeert de lijnstijl instellingen) Ik begrijp ongeveer wat de reden hiervan kan zijn. In 3D weergaves, zowel in tekenlagen als in gegenereerde gevels in zicht- en snedevensters, lijkt de stippellijn een gefixeerd element die niet uit een lijnstijl maar uit individuele korte lijnstukjes lijkt te bestaan die ergens uit een geneste symboolinstelling vandaan getovert worden. Deze renderen ook mee in OpenGL en Renderworks waarbij renderen van lijnen uitgeschakeld staat. Wat op zich ook de bedoeling is omdat de lijnen geen onderdeel van de geometrie zijn maar een annotatie- betekenis hebben. Waarschijnlijk zit hierin ergens het knelpunt? Het probleem blijft dat de stippels voor mij te dicht op elkaar blijven staan en ik zou dit graag ergens willen aanpassen, kan dat? PS Mijn huidige oplossing is om de betreffende klasse uit te zetten en zelf stippellijnen in de aantekeningenlaag van mijn gevels te tekenen. Zo verlies ik wel de koppeling tussen kozijn-element en getekende draairichting, wat bij wijzigingen nogal onhandig is.
 3. Zit er misschien een displacement mapping of parallax afstand in je wand textuur (bij onderdeel reliëf)? Rechts zie ik iets van een rafelrand, gaat je wand daar de hoek om? Dat kan door een reliëf-instelling komen. Links lijkt hij strak omdat je meer van voren op de hoek kijkt. Reliëf kan voor een korrelige schaduw verstrooiing zorgen als een en ander te grof staat ingesteld.
 4. Bekijk de Remarkable Renderworks serie op Youtube. Zoek de afleveringen over licht. Korreligheid komt doordat omgevingslicht (ambient light) aan staat, en indirecte verlichting uit. Weergave > omgevinslicht > indirecte verlichting: kies: Normaal (4 reflecties) of Binnen (16 reflecties). Zet bij instellingen de lichtsterkte naar 0% (dit is de ambient light waarde) en zet contactschaduw eventueel aan. Soms zorgt een HDRI achtergrond ook voor korreligheid, zet eventueel onderaan "berekening omgevingslicht" op geen of kies een andere achtergrond.
 5. Een afbeelding is een 2D element en rendert daarom niet standaard als 3D element in Renderworks. Voor een Renderworks rendermethode moet je met texturen werken. Maak een textuur aan en voeg hierin je afbeelding toe en pas de textuur toe op je kleed.
 6. Voor het gezamenlijke aanpassen van meerdere kozijnen gebruik ik een Rekenblad Rapport. via Extra: Reports: Creëer rapport: criteria: - Geavanceerde criteria: - Record > Buitenraam of -deur > aanwezig Kolommen: - Selecteer uit: Records > Buitenraam of -deur - Voeg alles toe Als je bij kolommen weet welke variabele je nodig hebt kies je alleen die variabele. Als je het niet precies weet, voeg alles toe en ga het vervolgens maar proberen uit te vinden. Ik wilde ooit de negge-maat aanpassen van een stuk of 40 kozijnen. Moest ook 1 voor 1. Ik wist dat je vanuit een rekenblad ieder getekende element via een veldwaarde direct kunt aanpassen. Ik heb een Rapport gecreëerd met hierin alle veldwaardes van de Buitenraam of -deur tool en vervolgens ben ik hier in gaan zoeken welke waarde ik voor de negge afstand moest hebben. Kostte me wel een hele avond om uit te pluizen. De negge zit bijvoorbeeld verstopt binnen in een veldwaarde-string [WallConAppliedVar] en is ook afhankelijk van je type muuraansluiting [WallConVar]. De veldwaardestring bevat soms een lange serie variabelen met een verticale streep scheidingsteken en ergens in die serie zitten je afmetingen verstopt. Trial&error en goed aantekeningen bijhouden. Voor je dorpel heb je vermoedelijk "SillStr" nodig. Deze geeft ook een hele rij variabelen binnen de veldwaarde, dus even zoeken en proberen. Daarna kun je het per rij aanpassen. Als iemand een betere oplossing weet hoor ik die ook graag... Succes, JP
 7. Dank voor de reacties. De knop doet dus niks. Ik had gehoopt op een vlotte workflow voor zowel aanmaken als wijzigen van complexere kozijnindelingen die ik zowel normaal als gespiegeld toepas.
 8. Het lukt mij niet om in muren geplaatste ramen en deuren uit de tools "Binnenraam of -deur" en "Buitenraam of -deur" te spiegelen. De knop "spiegel" in het infopalet doet gewoon niets. (De knop werkt wel bij overige in muur geplaatste symbolen zoals deuren via de oude "Binnendeur" tool.) Doe ik iets verkeerd? NB 1 via rechtsklik "context-menu>spiegel" spiegelt een symbool wel van binnen naar buiten maar niet van links naar rechts dus ook dit werkt niet echt. NB 2 het symbool uit de muur slepen en spiegelen werkt wel. Gespiegelde symbool vervolgens weer in de muur plaatsen reset de oorspronkelijke oriëntatie (maakt spiegeling ongedaan), dus werkt niet. NB 3 het geselecteerde symbool spiegelen via bijvoorbeeld shortcut CTR-Shift-H spiegelt de gehele muur. Dus met meerdere symbolen in een muur wordt het geheel inclusief alle andere symbolen meegespiegeld, dus doet ook niet wat ik wil. PS Nu werk ik in VW 2020 maar in VW 2019 had ik dit probleem geloof ik ook al. VW2020 SP2 Architectuur Win10 64bit
 9. Dank voor de tip! Inderdaad ideaal voor het soort tekening waar ik mee bezig ben. Maar waarom is de optie voor verharding hier verdwenen? bug?
 10. Is in VW2020 (en voor zover ik zie ook in 2019) de optie "Verharding" uit "objecten d.m.v. meetkundige vorm" verdwenen? Ik ben wat bezig om in situatie en omgevingstekeningen de mogelijkheden van meegeleverde bim-objecten te proberen. Nu wil ik 2D polygonen (of andere 2D vlakken) omzetten naar Verhardingen. Volgens de 2020 Help en ook in de (oudere versies) Videotrainingen zou dit via "objecten d.m.v. meetkundige vorm" moeten kunnen, maar deze optie lijkt verdwenen. Bij mijn collega hetzelfde verhaal. Is dit een bug? Of moet ik ergens anders zoeken? Groet, JP VW2020 Architectuur - Win10 Pro 64 bit
 11. Mooi, dat nieuwe forum, maar een beetje leeg nog. Wat gebeurt er met de content van het oude forum? Ik kom met zoekresultaten voor mijn problemen best vaak op de inhoud van het oude forum uit. Blijft het oude forum online en in te zien of gaat alles verdwijnen? En in relatie tot het mogelijke verdwijnen, wordt de inhoud van het oude forum overgezet naar dit nieuwe forum? Groet, JP
×
×
 • Create New...

Important Information